VANDRETURE: Harerenden

Bag sommerhusene ved Harerenden ligger den gamle kystlinje fra stenalderen

Turen til Harrerenden eller Harerenden
Turbeskrivelse med billeder  (Klik her)

Forfatteren Margrethe Loerges skriver i bogen ”Den lille by ved havet - Et portræt af Lønstrup” følgende:

"Navnet Harerenden eller Harrerenden har givet anledning til hovedbrud og diskussion, som meget andet kræver det lidt lokal kendskab at tyde det dialektprægede udtryk. Stedet gemmer sig som en rede, en harerede. En rede hedder på vendelboomål en ræij altså håerræijen, en rende hedder en rej, kun en svag nuance i udtalen kan røbe forskellen, som knap ænses. En anden teori går ud på, at der er tale om en harverende en harve hedder en harre, og denne stavemåde har efterhånden fået officiel status."

Vandreturen går gennem et område af Lønstrup, hvor sommerhuse siden 60-erne har fået muligheder for at udvikles op til i dag. Der er derfor alle typer af sommerhuse.

Området er også interessant på grund af sine tydelige geologiske niveauer: de højtbeliggende rester af kystlinjen fra stenalderhavet og de lavere, som fremkom ved de senere tiders landhævninger og hvor sommerhusene ligger i dag.

Stranden ud for Harrerenden indeholder især mange sten, men man kan på turen også se den tilkørsel af sand, som i de seneste år er foretaget i et forsøg på at forhindre, at havet æder sig mere ind på kysten.

I godt vejr er det en rigtig hyggetur. 

Turbeskrivelse med billeder  (Klik her)